Ik was er. Ik was er. Ik was er. Ik was er. Ik was er.
En toen was ik er niet. 

De man achter Wordbites is Hugo de Haas van Dorsser (1962). Waar hij een jaar of tien geleden begon als straatartiest, is hij via huiskameroptredens, kleinere theaters en festivals, inmiddels uitgegroeid tot een graag geziene woordmuzikant op evenementen en festivals als Oerol, Poetry International, Theaterfestival Boulevard, Festival der Aa, Kunstenfestival Watou, Mysteryland, Wonderfeel en de Zwarte Cross. 

Verschillende vormen
Onder het label Wordbites treedt Hugo in allerlei verschillende vormen op. Zo deelt hij graag het podium met muzikanten van allerlei pluimage; ondermeer met trompet, viool, piano, zang, gitaar of een complete band. Een andere grote liefde, moderne dans, heeft bij Wordbites vorm gekregen in zijn voorstellingen Tweezaam en Layers of light waarin de taal van de dans en de dans van de taal elkaar ontmoeten. Uniek zijn ook de silent poetry techno aerobics optredens van Wordbites: een energieke blend van silent disco, poetry, techno, aerobics en absurdisme. 

Ook workshops voor jongeren
Daarnaast doet Wordbites huiskamer- en podiumoptredens, ligconcerten en treedt hij op met zijn vermaarde woorden-wandelingen waarbij woorden en muziek prachtig opgaan in het landschap en de natuur. Vervolgens is Wordbites actief in het zakelijke circuit en met pakkende workshops voor kinderen, jongeren, studenten, managers en andere mensen.

Al verschilt de vorm, de intentie blijft wat Wordbites betreft steeds dezelfde: bewegen, bezielen en ontregelen. Breekbaar en sterk tegelijk. 

Programmeur & host
Wordbites was ook programmeur en host van ruim 3 jaar Gesproken woord bij Broei; met meer dan 30 uitverkochte edities en ruim 100 artiesten. Daarnaast was hij mede-organisator van Radiator | spoken word meets electronica in Radion, Amsterdam. En van 2018 tot en met 2022 programmeur, host en performer op het woordkunst-programma van Festival Hongerige Wolf: Hongerige Woorden. Ga hier naar het foto-album van Hongerige Woorden 2019.

Resident poet en podcast
Verder is Wordbites resident-poet van Paradigm in Groningen, organisator van Erf (minifestival bij Molen De Ster) en bestuurslid van de stichting Sanne Clifford & Co. In 2020 ontwikkelde Wordbites zijn Personalized Podcast, persoonlijke gedicht_berichten per Whats App en was hij samen met Yeppe van Kesteren de grondlegger van 31 edities van  Plotscast, de podcast, sinds najaar 2020 ook met live edities vanuit De Nijverheid in Utrecht. Wordbites is ook curator van de kunstroute KunstKoers op diezelfde Nijverheid. 

Strooilicht
In oktober 2021 bracht Wordbites samen met spoken word artiest Charlotte Beerda en producer Ard Zacht zijn eerste album uit op vinyl, CD en streaming: DWAAL//GRUIS. Lees er alles over op de website van DWAAL//GRUIS. In 2022 heeft Wordbites zijn techno georiënteerde mini-album/EP uitgebracht: Strooilicht. Producer Erwin Tuijl tekende voor de modulaire synthesizer sound op het album. In 2024 verscheen de techno-track Haast van Aanstalte met lyrics en vocals van Wordbites. 

In het verlengde daarvan gaat Wordbites in 2024 op tournee met dj Dimitri op zijn Celebration of a lifttime tour met optredens in ondermeer Paradiso en Tivoli. 

Community art
Wordbites houdt ook van community-art: samen kunst maken. Zo is Wordbites één van de makers voor De Wijk De Wereld, waarbij wijkbewoners een week lang de sleutel van de Groningse schouwburg krijgen. Eerder was Wordbites als maker ondermeer betrokken bij Festival Terug naar het begin (203), Welkom/thuis in Maassluis en de Wijksafari in Lauwerecht. 

Voorstellingen
Ook in meer theatrale producties voelt Wordbites zich thuis. Zo speelde hij mee in een voorstelling van het Café Theater Festival, in eigen producties als "Im Herz" en "Dit en dat en dat en dat en dat" (theatrale muziekvertellingen) en de Avond van de Troost. Recent is het optreden van Wordbites met het Vocaal Ensemble Cordier; spoken word ontmoet koor-muziek. 

Acro poetry
Op dit moment werkt Wordbites aan drie verschillende voorstellingen. Layers of light, een gelaagde voorstelling met moderne dans, muziek en woordkunst in ondermeer De Grote Kerk in Naarden en CC Amstel, Stem van de ruimte met sopraan Brigitte van Hagen en meer op Festival der Aa en Samen_vallen, een acro-poetry voorstelling over opstaan.

Tot slot is Wordbites een van de stemmen in de voorstellingen rond het uitkomen van de biografie van Thea Beckman door Vivian de Gier met performances in ondermeer de Michaelskapel in de Domtoren en het Stadsklooster van Utrecht.  

Mocht je nog geen genoeg van me hebben ; ) ga dan naar een fijn profiel op Passie Pensioneert Nooit.
 en hier nog een toffe uitzending van Salto Radio; ik ben in het tweede uur in gesprek met Rosa Klamer. 

Profiel in Engels
Wordbites is a new, free version of performance poetry. Thought-up cross-wise but performed straight ahead. Alienating, putting people off their stride, sometimes barking or biting and sometimes caressing. Wordbites performs as a festival and theatre act, pop-up artist, word walker, de-businesser and dinner or birthday adorner. He often shares the stage with all kinds of musicians.
Artistiek statement van Wordbites 
We leven in een harde, snelle wereld waar alles lijkt te draaien om ongebreideld eigenbelang. Een lineaire wereld vol eendimensionaal vermaak. Wordbites wil wat anders laten zien, horen en voelen. Woorden en muziek die samen schetsmatige, abstracte beelden vormen. Warm. Menselijk. Associatief en gelaagd. Bezield en bezielend. Breekbaar en sterk tegelijk. 

Het gaat Wordbites om de mededeling van het ongepolijste idee en het overall gevoel. Zeggingskracht met voldoende ruimte voor het publiek. Om te ademen, te resoneren of ‘het ook niet te weten’. Uiteindelijk gaat het niet alleen om de poëzie van Wordbites maar ook om het her-ontdekken van de poëzie in je zelf.
Achtergrondverhaal over Wordbites
" Wordbites is ontstaan vanuit een blog. Pakkende foto's, snedige teksten. Dat werk. Op een zeker moment dacht ik: ik laat de foto's weg, en ik vertel de woorden door. Woorden zijn ook beelden... 

Ik kocht een luidspreker-boxje (mooi woord in dit verband) en ben letterlijk de straat op gegaan. Mensen aan_spreken. Mensen aan_spreken met de vraag: vind je het leuk als ik je iets vertel? Iets vertellen, gebeurt vandaag de dag niet zo vaak meer. Sommige mensen vonden het trouwens helemaal niet leuk 'als ik ze iets vertel'. Anderen helemaal wel ; ) 

Horizon
Vervolgens was ik jarig. 18 september 2012 werd ik 50. Vierde dat bij de vermaarde jazz pianist Michiel Borstlap. Aan het einde van de avond vroeg hij genereus of ik zin had om een aantal Wordbites te doen onder zijn begeleiding op toetsen. Hij had eerder gespeeld met Martin Bril. Enfin, ik hoorde niet alleen heel veel moois maar zag ook de horizon. De kansen. De mogelijkheden! Dat Michiel me die liet horen (en voelen); daar ben ik hem heel dankbaar voor. 

Opener dan dichter 
Via huiskameroptredens, try outs, kleine theatertjes, obscure festivalletjes in aanbouw en andere verre reizen sta ik inmiddels op festivals als Oerol, Poetry International, De Zwarte Cross, Kunstfestival Watou en Theaterfestival Boulevard, in theaters, in huiskamers, bij jarigen, bij allerlei zakelijke gelegenheden, feesten en partijen. Mooi. Heel mooi! In de loop van de tijd ben ik opgeschoven van comedy en wordplay naar een vrije, associatieve en meer poëtische stijl. Wordbites ziet zichzelf meer als opener dan als dichter. 

Paplepel
De diepere bron is de paplepel. De liefde voor het woord heb ik van mijn ouders meegekregen. Van dieren raden, die mijn vader in letters op mijn rug schreef tot later de poëzie van Emmens, Eybers, Faverey, Krog, Jonker en de in die tijd onvermijdelijke Kopland. In de loop der jaren ontwikkel je natuurlijk je eigen smaak en zijn de namen deels veranderd in Menno Wigman, Lieke Marsman, Charles Bukowski, Jan Arends, Daniil Charms, Joost Zwagerman, David Whyte en Bei Dao. De diepste bron is verbazing. Verbazing. Verwondering. Ook niet weten...

Mede_delen
"Waarom doe je het?". Tja. Omdat ik van het alfabet hou. Uit liefde voor het woord. Om te delen. Zoiets. Het gaat me bij Wordbites meer om het overdragen van ‘the broad brushstrokes’, zoals de Engelsen dat zo mooi kunnen zeggen, dan de allerlaatste punt op de allerlaatste i. Het gaat bij Wordbites vooral om de mede-deling van het idee, waarbij er voldoende ruimte blijft voor de luisteraar. Om te ademenen, te reflecteren, te resoneren. 

Sfeer, bezieling en intentie
Bij gesproken woord is dat nog wel eens een uitdaging voor het publiek om niet alleen (of misschien zelfs juist niet) naar de letters en de woorden te luisteren maar naar de zeggenschap. Naar de intentie. De sfeer en de bezieling van het geheel. Mijn vader heeft me geleerd om ook globaal te durven luisteren naar een tekst. En al die woorden gewoon te laten wat ze zijn. Of niet zijn... 

Loei hoge koorts
Op de vraag "Waar haal je je inspiratie vandaan?" antwoord ik meestal: "Als ik loei-hoge koorts heb". Een ander antwoord is: "Bij jou". Ik kijk. Om me heen. Naar mensen. Naar dingen. Wat er tussen mensen gebeurt. Of juist niet. Wat er tussen dingen gebeurt. Of juist niet. Wat er tussen mensen en dingen gebeurt. Of juist niet. 

Mobb Deep en meer
Mijn verdere bronnen? Beeldende kunst: Joachim Bandau, Max Bill, Marcus Schindwald, Arjan Janssen. Moderne dans? Bijvoorbeeld van Emanuel Gat. Video? Melanie Bonajo. Muziek? Vooral de leegte van Boards Of Canada, Burial, Ametsub, Nils Frahm, Jon Hopkins, Fink en Max Cooper. De energie en bezieling van Akua Naru, Marc Bahmuthi Joseph, Alice Eather en van de allergrootste in het genre: Kae Tempest. Maar ook de vallende woorden van rappers als Common, Mobb Deep en Loyle Carner. Architectuur? Mies van der Rohe. En zeker ook: zanger, acteur, performer Jeroen Willems. Qua intentie, urgentie, atmosfeer en ongenaakbaarheid. O ja, en Lemuel de Graav vind ik ook heel tof.  

Zeggenschap van de stilte
En daarmee komen we gelijk op het woord stilte. Verstilling. En de stilte tussen de woorden. Precies daar zit voor mij de grootste uitdaging met Wordbites. Wordbites draagt niet alleen dynamiek in zich maar ook stilte. Woorden hebben veel te vertellen maar de stilte misschien nog wel meer. Noem het verwachtingsvolle stilte. En ruimte. Bezield, bezielend en ontregelend. Dat mensen via mijn stem hun eigen geluid kunnen horen. Zeg maar, omgaan met de poezie in hun eigen leven. “